Tehnike tiska

DTG (direct to garment)

Pri DTG gre za digitalni tisk direktno na tekstil. Tiskamo lahko na materiale kot so: bombaž, bel poliester, jeans, neopren,… Omogoča nam, da lahko na različen tekstil tiskamo večbarvne motive oz. slike (full colour) kot tudi enobarvne. Pred tiskom na tekstil nanesemo tekočino za predobdelavo tekstila, ki omogoča, da so barve živahnejše in obstojnejše. Nato na isto pozicijo, kjer smo nanesli tekočino za predobdelavo natisnemo motiv. Po zaključenem tisku poskrbimo za fiksacijo barve pri temparaturi 160° C. Zato je prvi pogoj, da je tiskanec temparaturno dovolj obstojen. Digitalni tisk je primeren za majhne kot tudi večje serije.

Sitotisk

Sitotisk je tehnika tiska pri kateri s pomočjo sita nanesemo barvo na tiskanec. Tiskamo lahko na gladke, ravne površine kot so tekstil, papir, plastika, les, kovina… Primeren je za tisk večjih serij.

Sitotisk uporabimo za:

  1. tisk na majice, puloverje, kape, hlače, delovna oblačila…;
  2. tisk na bombažne vrečke, natron vrečke, vrečke iz jute…;
  3. tisk na papir (koledarji, rokovniki, vstopnice…);
  4. tisk na promocijski material (vžigalniki, pisala, USB ključki, dežniki…);
  5. tisk na les.

Sitotisk preslikači

Postopek tiska je enak klasičnemu sitotisku, le da v tem primeru odtisnemo motiv na prenosni papir, nato pa na barvo dodamo še posebno lepilo v prahu. Sitotisk preslikači so primerni za manjše in večje serije. Prav tako uporabljamo to tehniko pri tisku kompleksnejših izdelkov, kjer direktni sitotisk ni mogoč.

Tampotisk

Tampotisk je primeren za tisk ne-ravnih površine, kar nam omogoča, da lahko potiskamo pester asortiman izdelkov izdelanih iz najrazličnejših materialov. S pomočjo tampona (guma različnih oblik in trdot) barvo nanesemo na tiskanec. Tiskamo lahko večbarvno.

Pomembno!

  1. Barve lahko odstopajo zaradi različnih materialov in njihove vpojnosti.
  2. Barve se lahko razlikujejo od barv prikazanih na računalniških zaslonih.
  3. Okrogli izdelki imajo omejeno področje tiskanja.
  4. Pri nanosu tekočine za predobdelavo pri DTG se bo morda le ta poznala na tekstilu. Pred prvim nošenjem, predlagamo pranje tekstila, kjer se tekočina na delih kjer ni nanosa barva, spere. Navodila za pravilno vzdrževanje tekstila si preberite TUKAJ ali pri opisu posameznega izdelka.